Reguli tehnice si etice internationale ale psihanalizei pentru adulti, adolescenti si copii

Cura psihanalitică se ghidează după reguli tehnice şi etice care decurg din teoria funcţionării aparatului psihic, teoria dezvoltării afective şi intelectuale, teoria psihogenezei tulburărilor psihice şi teoria traumei.Respectarea acestor reguli tehnice şi etice reprezintă un aspect esenţial şi una dintre condiţiile reuşitei curei psihanalitice.

Întâlnirile preliminare constau în evaluarea diagnostică şi structurală. Aceste întâlniri preliminare pot avea şi un efect terapeutic derivat din ascultarea simultan empatică şi trebuie să se soldeze cu cea mai bună indicaţie terapeutică. Formularea indicaţiei de terapie are loc după încheierea perioadei de evaluare preliminară. Contractul terapeutic este încheiat între psihanalist şi client şi între psihanalist şi părinţi/tutori legali, în cazul copiilor şi adolescenţilor minori.

Contractul terapeutic conţine următoarele reguli şi exigenţe:

 • Durata şedinţei este de 45 minute, fără a putea fi prelungită în caz de întârziere.
 • Frecvenţa variază de la una la cinci şedinţe pe săptămână, faţă în faţă sau pe divan.
 • Plata şedinţelor şi modalităţile de plată sunt comunicate de la început, iar modificările ulterioare – mărire sau micşorare de preţ – sunt, în principiu, în raport cu inflaţia sau alte considerente ce ţin de realitatea externă sau/şi internă a pacientului.
 • Toate şedinţele sunt obligatoriu plătite, indiferent de natura motivelor care determină absenţele. Această regulă asigură exigenţa de continuitate terapeutică, de spaţiu, de timp şi de relaţie terapeutică.
 • Teoria funcţionării aparatului psihic şi exigenţele tehnice care decurg din aceasta impun analiza motivelor conştiente şi inconştiente şi ale beneficiilor (primare, secundare sau/şi simptomatice) ale absenţelor de la şedinţe.
 • În măsura posibilului şi pentru respectarea cadrului este indicat ca vacanţele terapeutului şi ale pacientului să coincidă.
 • Confidenţialitatea conţinutului şedinţelor este asigurată prin codul etic al psihanalistului şi prin contractul implicit sau explicit cu pacientul / clientul.
 • Nimic din conţinut, simptome sau problematică nu poate fi comunicat fără acordul pacientului/clientului.
 • Comunicarea ştiinţifică a cazurilor trebuie să ţină cont de două reguli de bază: acordul pacientului şi mascarea identităţii pacientului, în aşa fel încât doar el singur şi numai el să se poată recunoaşte în textul ştiinţific prezentat.
 • Deciziile importante sunt în prealabil discutate în cadrul şedinţelor de psihanaliză. Anumite decizii pot fi simptomatice sau decurgând din aspecte ale funcţionării pacientului în viaţa sa sau în cadrul procesului terapeutic. Din acest motiv este absolut necesară analiza lor în şedinţă, înaintea trecerii la act.
 • Întreruperea sau sfârşitul terapiei se face doar de comun acord, dar nu fără a analiza motivele şi starea de fapt actuală a pacientului.
 • În cazul psihanalizei copiilor, terapia prin joc şi importanţa relaţiei cu părinţii impun procesului caracteristici speciale.
 • Terapeutul va răspunde în şedinţe separate solicitărilor de întrevedere ale părinţilor, iar copilul va fi informat asupra acestor întrevederi cu părinţii.
 • Părinţii sunt datori să răspundă solicitării pentru întrevedere a terapeutului.
 • În cazul adolescenţilor, aceştia vor fi informaţi atât despre solicitarea părinţilor, cât şi despre aceea a terapeutului pentru întrevederile separate.
 • Psihanalistul comunică într-un mod terapeutic şi/sau interpretativ anumite conţinuturi, în scopul de a cataliza şi facilita comunicarea adolescentului cu familia sa, de a calma angoasa parentală şi de a crea o atmosferă care să nu intensifice rezistenţa la terapie / schimbare / evoluţie.
 • În toate cazurile este indicată restrângerea la maximum a relaţiilor personale din afara relaţiei terapeutice.

Preluare http://www.generatia.ro

Reclame

5 comentarii

Din categoria psihanaliza

5 răspunsuri la „Reguli tehnice si etice internationale ale psihanalizei pentru adulti, adolescenti si copii

 1. „Întreruperea sau sfârşitul terapiei se face doar de comun acord, dar nu fără a analiza motivele şi starea de fapt actuală a pacientului.”

  Adica ii spunem pacientului ca daca vrea sa renunte la cura sa aiba consimtamintul nostru? Situatia este cel putin bizara: daca pacientul renunta, renunta. Pur si simplu nu mai vine. Nu stiu ce l-ar putea determina sa ne intrebe daca ii dam voie sa nu mai vina. Psihanaliza nu se desfasoara in mediul spitalicesc care este reglementat prin reguli stricte – internari, externari. Este o activitate libera – vine cine vrea, pleaca cine vrea. Sa mai adaug ca un final al curei este chiar faptul ca pacientul renunta?

 2. Remus

  Tot ce pot să spun în primul rând, e că dați dovadă de un egoism cinic. Dumneavoastră sunteți și inadaptat social, pentru că în societatea noastră, întâi faci reclamă la oferta produsului, la cât de folositor este produsul, la calitățile produsului și mai apoi se discută prețul produsului. Cu alte cuvinte, nu prea aveți habar pe ce lume trăiți. Oare cine poate avea încredere într-o persoană care nici măcar nu știe să mintă, care nici măcar nu știe să înșele? Într-o lume unde oricum ești prost, chiar și dacă îți pui încrederea chiar și în copiii tăi! Asta este o dovadă de oligofrenie cinică, ce rar mi-a mai fost dat ochilor să văd! Un escroc adevărat, trebuie să fie în primul rând un prieten adevărat! Eu unul pot să accept să mă las escrocat, așa cum fac de multe ori, dar cu condiția ca măcar să mă simt respectat.

 3. An.

  „În măsura posibilului şi pentru respectarea cadrului este indicat ca vacanţele terapeutului şi ale pacientului să coincidă”
  Care este sensul in afara de crearea unei constringeri suplimentare? Presupunind ca pacientul e dispus sa plateasca sedintele la care e absent in timpul vacantelor sale individuale, de ce n’ar pleca totusi in vacante altfel decit „legat” de psihanalistul sau?

 4. As dori si eu sa stiu daca terapeutul pleaca la un curs de perfectionare, are un deces in familie, isi rupe piciorul ect, bref, nu poate veni la o sedinta, la doua sedinte, cum se mai asigura „exigenţa de continuitate terapeutică, de spaţiu, de timp şi de relaţie terapeutică” ???
  Multumesc anticipat pentu amablitatea de a-mi raspunde.

 5. In primul rand sa se inteleaga ca se vorbeste aici despre psihanaliza ca tehnica de lucru si regulile ei. Acestea sunt regulile tratamentului psihanalitic. Nu sunt nici cinice si nici nu incearca cineva sa prosteasca pe nimeni. E ca la doctor. Exista tratamente cu 5 pilule pe zi si tratamente cu o pilula pe saptamana. Tu pacientul esti cel care poti alege in cunostinta de cauza. Daca nu simti ca poti urma aceste reguli, te orientezi spre o alta abordare terapeutica. Foarte simplu. Iar regulile psihanalizei nu au fost inventate de persoana care a scris articolul, ea doar le-a impartast cu noi, Deci nu trageti in sol. Fiecare pacient va alege tehnica si terapeutul care i se potrivesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s