Esential pentru psihanaliza este lipsa scopului

Esential pentru psihanaliza si ceea ce o deosebeste pe aceasta de majoritatea altor tipuri de abordara a persoanei umane, inclusiv de toate modalitatile de psihoterapie, este lipsa, cel putin ca scop constient al psihanalistului, a oricaror intentii si actiuni de “indreptare” a personalitatii analizandului. Efectul benefic pe care a mizat Freud (schimbarea sau vindecarea) nu trebuie, din perspectiva psihanalizei (freudiene), sa fie urmarit deliberat, in calitate de “scop” al actiunii. La modul ideal, psihanaliza isi stabileste drept tinta vizata numai “analiza” modului de functionare a mintii analizandului, functia de re-sintetizare (a ceea ce a fost descompus prin analiza) fiind lasata in intregime in responsabilitatea subiectului analizat. Acesta isi va restructura personalitatea pe parcursul analizei (adesea si mult timp dupa incheierea acesteia) in functie de predispozitiile si de optiunile sale specifice, fapt care-i va permite sa evolueze in acord cu natura sa autentica si unica. Acest principiu psihanalitic al “non-interventiei normative”, cel putin in mod direct si constient, in structura interna de organizare a analizandului, in sistemul sau intim de valori motivationale, deosebeste radical psihanaliza atat de psihologie cat si de medicina. In 1937, cu doi ani inaintea mortii sale, Freud preciza cu referire la acest subiect: “Scopul nostru nu va fi acela de a inlatura orice deficienta a caracterului cuiva in vederea atingerii unei normalitati schematice si nici de a pretinde ca o persoana care a fost ‘complet analizata’ ar trebui sa nu aiba nici un fel de pasiuni si conflicte interne. Treaba psihanalizei este sa asigure eu-lui cele mai bune conditii psihologice de functionare; odata realizat acest lucru, psihanaliza si-a incheiat misiunea.” (Freud, 1937, p. 250).

Extras din “Psihanaliza si psihoterapie psihanalitica”,
Eugen Papadima, Editura Jurnalul Literar, 2002

Reclame

2 comentarii

Din categoria psihanaliza

2 răspunsuri la „Esential pentru psihanaliza este lipsa scopului

  1. Ce greu de crezut o sa sune ceea ce o sa scriu.
    La un nivel mai mic ce-i drept, practic si eu un fel de analiza a omului(nu as putea sa o numesc psihanaliza) si mereu am crezut ca atunci cand practici analiza omului avand un scop altul decat a intelege fiinta asta inteligenta, nu o sa iasa nimic util. Singurul scop ar trebui sa fie pur si simplu intelegerea subconstientului.
    Oricum, vreau sa stii ca stimez munca dv!

  2. Pentru Adi:
    Nu cred că psihanaliza evită cunoaşterea omului/pacientului… Să fi citit eu neatent iar în postul de sus e afirmă aşa ceva?
    Pe de altă parte, afirm şi eu ceva din senin (dar legat de aparenta ciudăţenie ce constituie punctul de pornire al amintitului post): cred că în astă cercetare a omului şi diminuare a disconfortului existenţei, logica trebuie lăsată deoparte…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s