Tulburarea de personalitate de tip narcisic

In comedia lui Shakespeare este evident, atat pentru Olivia, cat si pentru public, ca dragostea pentru sine a lui Malvolio si tendinta lui de a trai micile desconsiderari ca pe atacuri devastatoare sunt semne ca acesta este „bolnav”. In practica psihiatrica contemporana, totusi, distinctia intre gradele sanatoase si cele patologice de narcisism este dificila. O anumita masura de dragoste de sine nu este doar normala, ci si de dorit. Totusi, delimitarea clara pe linia continuum-ului consideratiei de sine a momentului in care narcisismul sanatos devine patologic nu este usor de identificat.[…]

Formele patologice de narcisism sunt mai usor de identificat dupa calitatea relatiilor individului. Incapacitatea acestor oameni de a iubi este o tragedie care le afecteaza viata. Relatiile interpersonale sanatoase pot fi recunoscute dupa calitati, cum ar fi empatia si grija fata de sentimentele altora, un interes real fata de ideile altora, abilitatea de a tolera ambivalenta in relatii de lunga durata fara a renunta si capacitatea de a constientiza contributia proprie a cuiva in conflicte interpersonale. Oamenii cu relatii caracterizate de aceste calitati se pot folosi la un moment dat pe altii pentru a-si satisface propriile dorinte, dar aceasta tendinta apare in contextul mai larg al relationarii interpersonale sensibile, mai degraba decat in stilul pervaziv de interactiune cu alte persoane.

Pe de alta parte, persoana cu tulburare de personalitate narcisica abordeaza oamenii ca pe obiecte care sunt folosite pana la epuizare si apoi abandonate conform nevoilor acesteia, fara nici un fel de considerare fata de sentimentele lor. Oamenii nu sunt vazuti ca avand o existenta separata sau avand propriile lor nevoi. Individul cu tulburare de personalitate narcisica incheie in mod frecvent o relatie la scurt timp, de obicei cand cealalta persoana incepe sa emita pretentii legate de nevoile ei proprii. Cel mai important, astfel de relatii in mod clar „nu merg” in termenii abilitatii narcisistului de a mentine propria stima de sine (Stolorw, 1975).

Extras din „Tratat de psihiatrie psihodinamica”,
Glen O. Gabbard, Editura Trei, 2007

Comentarii închise la Tulburarea de personalitate de tip narcisic

Din categoria tulburari

Comentariile nu sunt permise.