Tulburarea de personalitate schizoida

Pacientii scizoizi si schizotipali traiesc frecvent la marginea societatii. Ei pot fi ridiculizati ca „ciudati”, „stranii” sau „neadaptati” sau pot fi doar lasati singuri sa-si continue o existenta solitara si idiosincratica. Izolarea si anhedonia lor pot sa-i faca pe altii sa le para rau pentru ei si sa incerce sa ajunga la ei. Frecvent insa, persoanele care fac asemenea gesturi renunta dupa ce au fost respinse in mod repetat. Membrii de familie pot deveni atat de exasperati, incat sa o forteze pe ruda lor schizoida sa inceapa un tratament. Parintii adolescentilor sau ai adultilor tineri pot sa-l aduca pe fiul lor sau sa o aduca pe fiica lor la psihiatru din grija legata de faptul ca copilul lor nu se bucura suficient de viata (Tstone, 1985). Alti pacienti schizoizi sau schizotipali cer tratament psihiatric din vointa proprie din cauza singuratatii dureroase.

Lumea interna a pacientului schizoid poate sa difere considerabil de aparenta lui exterioara. Intr-adevar, acesti oameni sunt frecvent un manunchi de contradictii. Akhtar (1987) a grupat aceste contradictii in manifestari aparente si manifestari ascunse: „Individul schizoid aparent este detasat, autosuficient, distrat, neinteresant, asexual si moral la un mod idiosincratic, in timp ce, pe ascuns, este deosebit de sensibil, cu mari nevoi emotionale, vigilent in mod acut, creativ, frecvent pervers si vulnerabil la coruptie” (p. 510). Aceste polaritati nu reflecta trasaturi constiente si inconstiente de personalitaete. Ele reprezinta mai degraba un clivaj sau o fragmentare a Sinelui in reprezentari ale Sinelui diferite care raman neintegrate.

Dintr-o perspectiva psihodinamica, desemnarea „schizoid” reflecta acest clivaj fundamental al Sinelui. Rezultatul este o identitate difuza – pacienti schizoizi nu sunt siguri cine sunt ei si se simt condusi de ganduri, sentimente, dorinte si nevoi extrem de conflictuale. Aceasta difuzie a identitatii face ca relatiile cu ceilalti sa fie problematice. Intr-adevar, poate ca trasatura cea mai pregnanta a pacientilor schizoizi sau schizotipali este aparenta lor lipsa de relatii cu altii.

Extras din „Tratat de psihiatrie psihodinamica”,
Glen O. Gabbard, Editura Trei, 2007

Comentarii închise la Tulburarea de personalitate schizoida

Din categoria tulburari

Comentariile nu sunt permise.