Tulburarea de personalitate schizoida

Pacientii scizoizi si schizotipali traiesc frecvent la marginea societatii. Ei pot fi ridiculizati ca „ciudati”, „stranii” sau „neadaptati” sau pot fi doar lasati singuri sa-si continue o existenta solitara si idiosincratica. Izolarea si anhedonia lor pot sa-i faca pe altii sa le para rau pentru ei si sa incerce sa ajunga la ei. Frecvent insa, persoanele care fac asemenea gesturi renunta dupa ce au fost respinse in mod repetat. Membrii de familie pot deveni atat de exasperati, incat sa o forteze pe ruda lor schizoida sa inceapa un tratament. Parintii adolescentilor sau ai adultilor tineri pot sa-l aduca pe fiul lor sau sa o aduca pe fiica lor la psihiatru din grija legata de faptul ca copilul lor nu se bucura suficient de viata (Tstone, 1985). Alti pacienti schizoizi sau schizotipali cer tratament psihiatric din vointa proprie din cauza singuratatii dureroase.

Lumea interna a pacientului schizoid poate sa difere considerabil de aparenta lui exterioara. Intr-adevar, acesti oameni sunt frecvent un manunchi de contradictii. Akhtar (1987) a grupat aceste contradictii in manifestari aparente si manifestari ascunse: „Individul schizoid aparent este detasat, autosuficient, distrat, neinteresant, asexual si moral la un mod idiosincratic, in timp ce, pe ascuns, este deosebit de sensibil, cu mari nevoi emotionale, vigilent in mod acut, creativ, frecvent pervers si vulnerabil la coruptie” (p. 510). Aceste polaritati nu reflecta trasaturi constiente si inconstiente de personalitaete. Ele reprezinta mai degraba un clivaj sau o fragmentare a Sinelui in reprezentari ale Sinelui diferite care raman neintegrate.

Dintr-o perspectiva psihodinamica, desemnarea „schizoid” reflecta acest clivaj fundamental al Sinelui. Rezultatul este o identitate difuza – pacienti schizoizi nu sunt siguri cine sunt ei si se simt condusi de ganduri, sentimente, dorinte si nevoi extrem de conflictuale. Aceasta difuzie a identitatii face ca relatiile cu ceilalti sa fie problematice. Intr-adevar, poate ca trasatura cea mai pregnanta a pacientilor schizoizi sau schizotipali este aparenta lor lipsa de relatii cu altii.

Extras din „Tratat de psihiatrie psihodinamica”,
Glen O. Gabbard, Editura Trei, 2007

Reclame

8 comentarii

Din categoria tulburari

8 răspunsuri la „Tulburarea de personalitate schizoida

 1. Yo

  Extrasul din carte din finalul articolului este cu permisiunea autorului, sau s-a procedat tipic romineste?

 2. Flavia

  Atata timp cat sursa este scrisa in josul paginii, iar cine a postat aceste fragmente nu si le-a insusit, nu se intampla nimic. Nu e tipic romaneste, e cum e normal sa fie 😉

 3. Eu

  Exactitatea informatiilor si a micii analize asupra comportamentului schizoizilor este usturatoare pentru persoanele cu asemenea tulburarea de personalitate. Dar este extraordinar de folositor.

 4. anca

  In anul 2010, dupa primirea acestui diagnostic, am cautat pe internet explicatia. In afara de faptul ca aceste persone sunt putin mai retrase si de faptul ca nu reprezinta o boala in sine ci un tip de personalitate nu am gasit nimic, desi am vizitat multe sit-uri. Nu stiu de unde ati scos si boala asta si explicatiile date. Probabil ca este asociata cu alte complicatii ale sistemului nervos pe care nu le puteti descifra.

 5. anca

  Tot eu. Scuze pentru exprimare. Corectez, nu am fost diagnosticata ci mi s-a stabilit tipul de personalitate, pe langa diagnosticul care mi s-a dat.

 6. Thank you, I’ve recently been searching for information approximately this topic for a long time and yours is the best I have discovered so far.

  But, what concerning the conclusion? Are you positive in regards to the source?

 7. Flavia

  Anca, poate nu ai fost dagnosticata corect. Aceste informatii pot fi gasite in articole/jurnale de specialitate oricand. Din lipsa de profesionalism, multe persoane sunt diagnosticate gresit, din pacate.

 8. Hello, this weekend is good in favor of me, since this moment
  i am reading this impressive educational piece of writing here at my residence.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s