Tulburarea de personalitate paranoida

Gandirea paranoida nu este patologica in si prin ea insasi.[…] pozitia paranoid-schizoida este o modalitate de baza de organizare a experientei care persista in psihicul uman in timpul intregului curs al ciclului vietii. In acest fel, gandurile si sentimentele periculoase sau neplacute sunt clivate, proiectate in afara si atribuite altora. Aceasta modalitate este usor accesibila in toate categoriile de experiente de grup, cum ar fi conventiile politice, evenimentele sportive si dinamica institutionala. In anumite conjuncturi istorice, culturi intregi au fost invadate de gandirea paranoida, ca in „vanatorile de vrajitoare” ale erei McCarthy in aceasta tara.[…]

Criteriile de diagnostic reflecta un fel de gandire care poate fi conceptualizat ca un stil cognitiv paranoid distinct (Shapiro, 1965). Acest stil de gandire se caracterizeaza printr-o cautate neobosita a unor intelesuri ascunse, a unor indicii pentru descoperirea „adevarului” in spatele aparentelor unei situatii. Ceea ce este evident, ceea ce este la suprafatta si ceea ce este aparent doar mascheaza realitaea. Aceasta cautare fara sfarsit implica o atentie instare de intensa hiperalerta, evidentiata printr-o suspiciozitate legata de aceasta monitorizare continua. Un individ paranoid scaneaza constant mediul inconjurator pentru orice este iesit din comun – un stil de gandire care cere o crestere considerabila a tensiunii fizice si emotionale. Pacientul paranoid este pur si simplu incapabil sa se relaxeze.

Gandirea paranoida se caracterizeaza printr-o lipsa de flexibilitate. Argumentul cel mai convingator nu va avea in general nici un impact asupra credintelor rigide si de neabatut ale persoanei paranoide. De fapt, persoanele care incearca sa discute cu cineva care are o tulburare de personalitate paranoida se vor trezi, pur si simplu, ca devenind tinta suspiciunii. Gandirea persoanei paranoide difera de cea a persoanei cu schizofrenie paranoida prin faptul ca nu este deliranta. De fapt, pacientii cu tulburare de personalitate paranoida tind sa aiba perceptii remarcabil de adecvate in legatura cu mediul lor. Totusi, judecata lor despre aceste perceptii este, in general, afectata. Realitatea insasi nu este distorsionata; mai degraba, semnificatia realitatii aparent este construita gresit (Shapiro, 1965). Acest stil cognitiv caracteristic poate fi greu de diagnosticat deoarece individul paranoid este frecvent tacut si suspicios. De fapt, chiar testele proiective pot identifica individul paranoid ca pe o persoana mai mult sau mai putin normala care este doar inhibata.

Extras din „Tratat de psihiatrie psihodinamica”,
Glen O. Gabbard, Editura Trei, 2007

Comentarii închise la Tulburarea de personalitate paranoida

Din categoria tulburari

Comentariile nu sunt permise.