Fobiile

Tulburarile de anxietate alcatuiesc grupul cel mai frecvent intalnit in peisajul tulburarilor mintale (Regier et al., 1988), cele mai comune tulburari de anxietate fiind fobiile. Ele se impart in trei categorii:

1. Agorafobie fara istoric de tulburae de panica,
2. Fobii specifice
3. Fobie sociala

Intelegerea psihodinamica a fobiilor ilustreaza mecanismul nevrotic al formarii simptomelor. Cand gandurile interzise cu continut sexual sau agresiv, care pot fi aspru pedepsite, ameninta sa iasa din inconstient, anxietatea de semnal este activata, ceea ce duce la dezvoltarea a trei mecanisme de aparare: deplasare, proiectie si evitare (Nemiah, 1981). Aceste aparari elimina anxietatea prin refularea dorintei interzise, insa anxietatea este controlata cu pretul crearii unei nevroze fobice.

Extras din „Tratat de psihiatrie psihodinamica”,
Glen O. Gabbard, Editura Trei, 2007

Reclame

Un comentariu

Din categoria tulburari

Un răspuns la „Fobiile

  1. Alexandra

    Buna ziua! M-am uitat putin pe acest site si as vrea sa stiu daca tulburarea de care sufar poate fi rezolvata prin psihanaliza.Am lasat comentariu la aceasta rubrica deoarece psihologul care m-a consultat mi-a spus ca sufar de logofobie. De cand sunt mica ma balbai, iar parintii m-au dus la logoped ft tarziu, iar acesta mi-a spus ca logonevroza nu mai poate fi vindecata la varsta mea(22 de ani). Eu insa sunt de alta parere….Daca credeti ca ma poate ajuta psihanaliza, lasa-ti-mi cateva detalii despre aceasta metoda si va voi contacta de indata ce voi avea un raspuns. Va multumesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s