Tulburarea de panica

Desi atacurile de panica nu dureaza decat cateva minute, ele ii produc multa suferinta pacientului. In afara de trairea unor simptome fiziologice alarmante, de exemplu senzatie de sufocare, ameteala, transpiratii, tremur si tahicardie, pacientii sufera de tulburare de panica se simt adesea condamnati in mod amenintator.

Cei mai multi suferinzi prezinta si agorafobie (frica de a se afla intr-un loc sau o situatie din care se poate iesi cu mare dificultate). Deoarece atacurile de panica sunt recurente, pacientii dezvolta adesea o forma secundara de anxietate anticipatorie, facandu-si griji in permanenta despre locul si momentul aparitiei urmatorului atac. Pacientii care prezinta tulburare de panica si agorafobie calatoresc mai putin pentru a putea controla situatiile temute, in care ar avea un atac de panica fara a putea parasi usor locul respectiv.

Tulburarea de panica poate parea fara continut din punct de vedere psihologic. Atacurile pot veni „din senin”, fara precipitanti intrapsihici sau de mediu… Clinicienii specializati in psihodinamica trebuie sa cerceteze atent circumstantele producerii atacurilor si istoricul fiecarui pacient cu tulburare de panica pentru a putea determina relevanta factorilor psihologici.

Extras din „Tratat de psihiatrie psihodinamica”,
Glen O. Gabbard, Editura Trei, 2007

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria tulburari

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s