Psihanaliza reprezinta in primul rand o metoda de investigare a psihismului

Psihanaliza reprezinta in primul rand o metoda de investiare a psihismului, creata si dezvoltata de Sigmund Freud. Pornind de la constatarile rezultate in urma aplicarii acestei metode, Freud a construit o serie de teorii asupra modului de structurare si asupra principiilor de functionare a aparatului psihic, precum si o metoda psihoterapeutica. La teoria psihanalitica, care continua sa se dezvolte, si-au adus contributia mari practicieni, urmasi ai lui Freud, care au perfectonat tehnica terapeutica si au aprofundat conceptele teoretice.

Scopul psinhanalizei a fost initial descoperirea semnificatiei inconstiente a cuvintelor, actiunilor viselor, fantasmelor unui subiect folosind asocierile libere ale acestuia. Subiectului i se cerea sa relateze tot ceea ce ii vine in minte in legatura cu un element dat (cuvant, imagini dintr-un vis, o reprezentare anume etc.) sau in mod spontan. Pe acest mod de investigare a psihismului este bazata metoda terapiei psihanalitice. Pe baza asocierilor libere ale pacientului, precum si a comportamentului sau manifest, terapeutul ajunge sa cunoasca structura psihica a subiectului, principalele conflicte intrapsihice ale acestuia si modalitatile de aparare ale eului. Astfel, terapeutul va fi capabil sa ofere interpretari adecvate ale rezistentelor, apararilor, transferului. In urma experientei practice cu aceasta metoda, a fost creat un ansamblu de teorii psihologice si psihopatologice care descriu dezvoltarea psihismului in ontogeneza si explica principalele mecanisme intrapsihice care stau la baza tulburarilor psihopatologice.[…]

Mai mult, experienta clinica a relevat ca nu intotdeauna exista un eveniment marcant care sa aiba valoare patogena, ci este vorba de semnificatia pe care subiectul o confera evenimentelor, semnificatie care iese la iveala doar prin asocieri libere. Freud a introdus astfel termenul de realitate psihica, care desemneaza modul in care subiectul percepe lumea exterioara, modul in care subiectul coreleaza evenimentele de viata, semnificatie pe care el le-o atribuie. Fantasmele au o realitate psihica diferita de realitatea materiala, dar ele joaca rolul predominant in nevroze.[…]

Specificul psihanalizei, ca teorie asupra psihismului, rezida in:

– descoperirea existentei nivelului inconstient al psihismului;
– descoperirea mecanismelor de aparare ale eului, in special a rezistentei si a refularii;
– luarea in considerare a sexualitatii infantile.

Modul de investigare specific psihanalizhei presupune construirea unei relatii intre analist si analizant, pornind de la care sa fie puse in evidenta, prin transfer si contratransfer, conflictele inconstiente ale celui din urma. Originalitatea psihanalizei consta in primul rand in relevarea faptului ca, inainte de a putea sesiza cauzele secrete care anima o fiinta, trebuie sa descoperim aceste cauze in noi insine, sa refacem in noi insine calea de la actiunile noastre la cauzele lor. Sa intelegem modul in care functioneaza inconstientul autoanalizandu-ne.

Extras din „Elemente introductive de teorie si tehnica psihanalitica”,
Rodica Matei, Editura Fundatiei Romania de Maine, 2004

Reclame

Un comentariu

Din categoria psihanaliza

Un răspuns la „Psihanaliza reprezinta in primul rand o metoda de investigare a psihismului

  1. Psihanaliza s-a dezvoltat in climatul clinic si nu este in primul rind o metoda de investigare. Ea a pornit de la descoperirile dr Breuer care au fost comunicate lui Freud si exploatate de acesta. Breuer lucra cu o pacienta isterica Ana O. pe care o trata prin abreactie. De la abreactie se ajunge ulterior la asociatiile libere si la interpretare. Daca nu tinem cont de acest parcurs nu intelegem ce este de fapt psihanaliza.

    Exista la ora actuala o puternica tendinta, mai ales la noi (Romania), de a ignora/nega functia terapeutica a psihanalizei, de a o transforma in simplu exercitiu filozofic (vezi cam tot ce se intimpla in asociatia romana sub influenta profesorului de filozofie Zamfirescu care si-a anexat si psihanaliza). Una din explicatii este dificultatea de a practica psihanaliza fara o pregatire temeinica (autoanaliza) care nu se poate incheia mai devreme de 35-40 ani. La noi nu exista analiza didactica decit la nivel formal, cam cum se intimpla cu scolile de vara de formare. Asta explica de ce persoane cu virste pina in 30 afirma ca au pregatire in psihanaliza (printre altele) desi sint absolut straine de aceasta disciplina. Deci, atentie la ce cititi si ce ascultati!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s